Menu English

Mendel a vesmír

AKTUÁLNÍ INFO: I přes nepřízeň počasí je náš lunalón nafouknutý!

V předvečer narozenin genia Gregora J. Mendela připravila Hvězdárna a planetárium Brno mimořádný program. Kromě pořadů v digitáriu můžete u obřího modelu Měsíce – lunalónu – zjistit, že Mendel je jeden z mála českých rodáků, kterému se dostalo pocty v podobě kráteru na povrchu našeho vesmírného souseda.

„Jedná se skutečně o výjimečnou poctu. Názvosloví kráterů na Měsíci se řídí rozhodnutím Mezinárodní astronomické unie. Nejnápadnější útvary nesou jména starověkých badatelů, jmenujme například Archimeda, nebo vědeckých osobností renesance, jako je Koperník, Kepler nebo Tycho. Samozřejmě, že nejdříve byly pojmenovány krátery na přivrácené straně a teprve s rozvojem kosmonautiky i útvary na straně odvrácené. Z českých osobností se dostalo na Jana Evangelistu Purkyně, Vojtěcha Šafaříka, Karla Anděla a také Mendela,“ komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Unikátní lunalón s kráterem Mendel

V pátek 17. července přibližně od 14 do 24 hodin bude v parku na Kraví hoře vystaven desetimetrový lunalón s vyznačenou polohou kráteru Mendel. Po 21. hodině, když se setmí, bude stylově obarven zeleným světlem.

!!! I přes nepřízeň počasí je náš lunalón nafouknutý !!!

Navíc je připraven doprovodný program a v sále digitária s mimořádnými projekcemi za jednotné snížené vstupné 120 Kč.

16.00 Život stromů 2D (vhodné pro děti od 8 let)

18.00 Buňka! Buňka! Buňka 2D (vhodné od 10 let)

20.00 Zrození planety Země 2D (vhodné od 12 let)

Vstup k lunalónu zdarma, na projekce v digitáriu je nezbytné zakoupit vstupenku na www.hvezdarna.cz/program

Ve venkovních prostorách z pochopitelných důvodů prosím dodržujte bezpečností rozestupy. Desinfekce je k dispozici v budově Hvězdárny a planetária Brno.

Další Mendelovy kratochvíle

pátek 17. 7 2020 od 15,00 do 20,00 hod.

Hrášková dílna
Zde bude možnost si vyrobit šikovnou záložku do knížky ve tvaru hrášku nebo lusku. Veškerý materiál na výrobu bude k dispozici, šikovná obsluha bude možno navštívit na stanovišti Hrášková dílna.

Hádej, hádej, hadači
Je možné poznat věci po hmatu nebo čichem? To si budete moci vyzkoušet v naší dílně. Napovíme Vám, tak to jistě zvládnou i ti nejmenší.

Mendelův odznak
Chcete také patřit k Mendelově týmu? Nabídneme Vám výrobu Mendelova odznaku. K dispozici máme různé varianty, ale jako správný vědec si můžete navrhnout i svůj vlastní odznak.

Malování na obličej
Nechejte si na obličej namalovat symbol Mendelova bádání a stane se malý vědec i z Vás.

Sportovní aktivity a chillout zóna
Zasoutěžte si spolu s kamarády na hoverdoardech, odrážedlech, zahrejte si tenis či slalom s míčem. A až budete unaveni, přijďte si odpočinout. K dispozici Vám budou bagy, deky a zelené hrášky na sezení.

Mendelova zmrzlina a maskot
K Vašemu osvěžení bude k dispozici zelená Mendelova zmrzlina a celou akcí Vás bude provázet Mendelův maskot.

Mendel ve vesmíru

Kráter Mendel se nachází na odvrácené ze Země neviditelné straně Měsíce. Má průměr 138 kilometrů a patří mezi staré erodované útvary. Jeho dno pokrývá suť a prohlubně, které mohly před necelými čtyřmi miliardami let doprovázet vznik obří pánve Orientale. Kráter leží na okraji velké impaktní struktury s názvem Mendel-Rydberg, jež byla objevena až zásluhou měření sondy Lunar Prospector v roce 1998.

Zajímavé je, že existuje i kráter Mendel na Marsu. Má průměr 79 km a leží v oblasti Terra Cimmeria, což je rozsáhlá oblast nesoucí stopy po „nedávno“ tekoucí vodě. Pod povrchem se zde nejspíš vyskytuje vodní led, který může roztát a pak se v podobě obřího výtrysku dostat až na povrch. Pokud tedy někde na Marsu hledat stopy života, pak právě tady. Poblíž kráteru jsou navíc viditelné rozsáhlé písečné duny a na jeho dně se běžně pozorují tzv. minitornáda (na černobílém snímku).

No a do třetice, planetku pojmenovanou (3313) Mendel poprvé pozorovali 19. února 1980 na observatoři Kleť v jižních Čechách. Kolem Slunce obletí jednou za 4,3 roku po téměř kruhové dráze mezi Marsem a Jupiterem. Je veliká jako Brno, z pozorování družice NEOWISE vychází její průměr na necelých 9 kilometrů. Zatím k ní není plánována žádná výprava. Diagram zachycuje polohu planetky (3313) Mendel ve Sluneční soustavě.