Menu English

Není zatmění, jako zatmění…

V pátek 10. ledna se ve večerních hodinách odehraje zatmění Měsíce. Tentokrát však nepůjde o úkaz, během něhož se náš kosmický soused zanoří do plného zemského stínu, ale pouze do tzv. polostínu. Ten je – ostatně jak už název napovídá – o poznání méně výrazný než plný zemský stín.

  • Začátek pozorování v 18:00, konec ve 22:15. Vstup volný. Pouze za jasného počasí.

Díky tomu nemusíme při letmém pohledu vůbec postřehnout, že se s úplňkovým měsíčním kotoučem něco děje. Při zevrubném pohledu ale bude přeci jen zřejmé, že je poněkud zastřený… Tedy doufejme. Stačí mírně zhoršené meteorologické podmínky a je po netradiční nebeské podívané.

Měsíc se nad obzorem sice vynoří už po čtvrté hodině odpolední nad jihovýchodem, polostínové zatmění však začne teprve až v 18:08. Měsíční kotouč se do zemského polostínu začne nasouvat pravým spodním okrajem, přičemž ve 20:10 bude zastíněno 90 % průměru měsíčního disku. Unikne pouze levý horní cíp Měsíce. V následujících dvou hodinách pak bude polostín z Měsíce ustupovat směrem k jeho pravému okraji a ve 22:12 polostínové zatmění skončí.

Za příznivého počasí se budeme na zatmění dívat i z Kraví hory a na úplňkový kotouč budou mířit naše dalekohledy. Ale nejen to, sledovat budeme třeba i jiný oslnivý objekt lednového hvězdného nebe – planetu Venuši alias večernici.

Začátek pozorování v 18:00, konec ve 22:15. Vstup volný.