Menu English

Labyrintem mozku: Výzkum nejkomplexnější struktury na Zemi

Cyklus přednášek v brněnském planetáriu Hvězdárny a planetária Brno na Kraví hoře – LABYRINTEM MOZKU – je součástí mezinárodního vědeckého projektu CoBeN (Cognitive and Behavioral Neurology) vedeného výzkumnou skupinou prof. Ireny Rektorové z centra Neurověd Středoevropského technologického institutu (CEITEC) Masarykovy univerzity.

cyklus_mozek

Cílem projektu, jenž je financován z evropského programu na podporu výzkumu Horizont 2020, je popsat podobu a činnost neuronálních sítí souvisejících s produkcí řečí, čtením, psaním a zrakovým vnímání u zdravých jedinců i pacientů. Vedle týmu prof. Rektorové se na projektu CoBeN podílí jedna z centrálních laboratoří CEITECu (MAFIL), která zajišťuje realizaci neuropsychologických experimentů v prostředí magnetické rezonance. Mezinárodními partnery projektu jsou týmy předního amerického neurovědce prof. Steva Rapcsaka z univerzity v Arizoně a Dr. Tamáse Kincsese z univerzity v maďarském Szegedu. Právě mezinárodní rozměr výzkumu umožňuje zjistit, jak se liší konkrétní funkce mozku a projevy neurologických onemocnění u lidí hovořících různými jazyky. Projekt navíc cíleně podporuje pobyty zejména mladých vědkyň a vědců na partnerských pracovištích a přenos špičkových odborných znalostí mezi jednotlivými laboratořemi.


10. října v 18.00
Mozek, zrak a obraz reality

Mladí neurovědci Patrik Šimko a Monika Pupíková představí publiku, jak „vidí“ lidský mozek. Na první pohled se může zdát, že vidění je velmi jednoduchý a přímočarý proces. Opak je pravdou a na této přednášce to uvidíte na vlastní oči! Na co se můžete těšit? Duo neurovědců se s diváky podívá například na to, jak se zrak člověka liší od zraku zvířat. Dále zavítají do světa zrakových iluzí a zaměří se na halucinace i jiné zrakové poruchy.

Koupit vstupenky: https://1url.cz/EM9Gz

zrak


21. listopadu v 18.00
Mozek a tajemství jazyka

Luboš Brabenec s Jaroslavem Točíkem obecenstvu poodhalí tajemství jazyka a lidské řeči. Je jazyk jedinečnou lidskou schopností? Jaké problémy s řečí mohou mít lidé po mrtvici? Čím to je, že se malé děti naučí cizí jazyk tak snadno? Kde v mozku bychom mohli najít centrum řeči? Jak náš jazyk ovlivňuje to, jak vnímáme okolní svět? Nejen na tyto otázky, ale i na mnoho dalších budou neurovědci společně s publikem na této přednášce hledat odpověď.

Koupit vstupenky: https://1url.cz/MM9Gu

rec


Jednou z ambicí projektu je také hlouběji prozkoumat potenciál cílené stimulace konkrétních částí mozku silným magnetickým polem, jež by mohla pomoci pacientům s neurodegenerativními onemocněními jako jsou Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Právě tyto moderní neinvazivní léčebné metody a neurodegenerativní onemocnění budou tématy dalších dvou přednášek, které se uskuteční v příští roce. A pokud chcete přispět k rozvoji neurovědního výzkumu a zlepšení diagnostiky nemocí jako jsou roztroušená skleróza, Parkinsonova či Alzheimerova choroba, přihlaste se nám jako dobrovolník!

Více informací zde: http://mafil.ceitec.cz/informace-pro-dobrovolniky/

Kontakt: Ester Jarour, Tisková mluvčí CEITEC, ester.jarour@ceitec.muni.cz, +420 775 351 405