Menu English

Noc vědců na hvězdárně

Dnešní program

Park Kraví hora (17.30 – 24.00)
Lunalón – 10minutový výklad o odvrácené straně každých 30 minut

Vchod do budovy (od 21.00)
Iron Sky – sci-fi film, anglicky s českými titulky (židličky, deky nebo podsedáky sebou)

Digitárium (17.30 – 23.30)
Vzhůru na Měsíc! 2D – začátek projekce každých cca 45 minut

Vstupní hala (17.30 – 24.00)
Šlapeme pro Krtka – Nadační fond dětské onkologie Krtek


V pátek 27. září se odehraje již tradiční Noc vědců. Co se bude dít přímo na Hvězdárně a planetáriu Brno? V roce půlstoletého výročí přistání člověka na Měsíci se samozřejmě nebudeme věnovat ničemu jinému, než našemu vesmírnému sousedovi. Vystaven tak bude oblíbený lunalón – tedy lunární balon, tentokráte ale doplněný o povídání o jeho odvrácené ze Země neviditelné straně. K tomu budou připraveny i projekce – ať už venku před budovou nebo v digitáriu. Vstup zdarma!

Apollo 11 nebylo jediným převratným projektem, díky kterému jsme začali – tak říkajíc intimně – poznávat našeho vesmírného souseda. Ve středu 7. října to bude 60 roků, co jsme poprvé spatřili odvrácenou stranu Měsíce. Sovětská sonda Luna 3 tehdy proletěla ve vzdálenosti asi 60 tisíc kilometrů nad měsíčním povrchem a pořídila několik záběrů do té doby neznámé části měsíčního světa. Byl to technicky bravurní kousek. Fotila na klasický film, na palubě jej vyvolala a s pomocí primitivního skeneru pak poslala na Zemi. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Hlavním trhákem bude – samozřejmě za příznivého počasí – lunalón, tedy lunární balon. Tentokráte ale nepůjde jen o pouhou instalaci, ale doplní jej i povídání o vzhledu odvrácené strany Měsíce. Jsou tam mimozemské základny, nebo má stejnou podobu jako strana přivrácená? Víte, že se zde nachází Moře touhy? Nebo ten největší dosud známý kráter ve Sluneční soustavě? A kde přesně na odvrácené straně přistálo čínské vozítko Yutu 2? Výklad začíná od 19 hodin a pak vždy po půl hodině. Místa je přitom více než dost.

Připomínáme, že je náš lunalón citlivý na vlhko a především větrno. Když moc prší anebo moc fouká, není možné ho nechat na pospas živlům. Kdyby počasí vypadalo nejistě, podívejte se na náš Facebook, kde informujeme o (ne)stavu lunalónu téměř v přímém přenosu.

Už jste lunalón viděli? A znáte úžasné sci-fi Iron Sky? V posledních chvílích druhé světové války se tajný nacistický program vyhnul destrukci a ukryl se na odvrácené straně Měsíce. Během 70 let přísného utajení nacisté zkonstruovali gigantickou vesmírnou pevnost s masivní armádou létajících talířů.  Přitažené za vlasy? Přijďte a uvidíte…

Film Iron Sky budeme promítat na fasádu budovy Hvězdárny a planetária Brno. Takže židličky anebo jiný izolant pod sebe nutností! Začínáme ve 21 hodin.

Ať už bude pěkné počasí anebo deštivo, v digitáriu se můžete přijít podívat na představení Vzhůru na Měsíc! v klasickém 2D zobrazení. S ohledem na omezenou kapacitu si však musíte v naší pokladně zdarma vyzvednout místenku.

Představení Vzhůru na Měsíc! 2D je velkolepou poctou jednomu z nejodvážnějších kousků, do kterého se lidstvo kdy pustilo! Čtyři sta tisíc techniků a vědců. Kosmická raketa a kosmická loď z pěti a půl milionu součástek. Dvanáct pozemšťanů – před padesáti roky. To je příběh, který zažijete pouze v brněnském digitáriu. První projekce začíná v 17.30, další pak přibližně po 45 minutách.

A protože se jedná o Noc vědců, můžete se těšit i na chytré věci, které si od nás v pátek 27. září odnesete. Třeba posledních pár exemplářů unikátní mapy Měsíce, kterou jsme spoluvydali s časopisem National Geographic, nejnovější vydání našeho čtvrtletníku a také oblíbené 3D puzzle.

Tak co? Vydáte se i bez fotonů napříč Nocí vědců k nám na Kravák?

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy. Návštěvníci si hrají, poznávají, zkoušejí a snaží se pochopit a objevovat tento fascinující svět. V České republice se Noc vědců koná už od roku 2005 a neustále se rozšiřuje do dalších měst. Chytré zábavě se meze nekladou a tak není divu, že získává na popularitě, baví totiž ty nejmenší i dospělé.

Informace o programu v jiných institucích hledejte na https://www.nocvedcu.cz/program-a-mista/

Noc vědců je součástí projektu Jihomoravský kraj fandí vědě 2019.