Menu English

Modro-červený Fulldome Festival Brno 2019

Modro-červený Fulldome Festival Brno 2019

Od středy 5. června do pátku 7. června proběhla na Hvězdárně a planetáriu Brno již pátá přehlídka nejnovějších vzdělávacích pořadů pro digitální planetária. Tentokráte v modro-červeném, anaglyfovém 3D rytmu.

  • Na Fulldome Festival Brno 2019 se přihlásilo 66 filmů z 21 států světa (Austrálie, Česká republika, Čína, Egypt, Finsko, Francie, Island, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Nizozemí, Německo, Nový Zéland, Polsko, Ruská federace, Řecko, Spojené státy americké, Španělsko, Ukrajina, Velká Británie).
  • Vybráno by 49 snímků, jejichž celková délka měla 1212 minut (tedy 20 hodin a 12 minut).
  • Nejkratší film měl 5 minut, nejdelší 53 minut.
  • Na harddiscích brněnského planetária zabrali 29 terabytů prostoru.
  • Poprvé byla uvedena 3D sekce, ve které bylo promítnuto 12 snímků.
  • V publiku sedělo 189 návštěvníků (dvě třetiny byli pracovníci nejrůznějších planetárií)
  • Uděleny byly 4 ceny: mezinárodní poroty (nejlepší film, nejlepší 3D film), cena diváků a cena ředitele Hvězdárny a planetária Brno.
  • Poprvé před festivalem proběhla série úžasných přednášek společnosti IMERSA. Díky za ně!
  • Vypilo se 1560 šálků kávy, 420 lahví moravského vína, 520 litrů vody… snědlo se 2220 porcí jídla, ušpinilo 4150 talířů.

Mezi vzácnými hosty Fulldome Festival Brno 2019 byl například astrofotograf Kwan O Chul z Jižní Koreji, Björn Vorr z Hollandska, Victoria Rubinstein z Argentiny, Thomas Krauppe z Hamburku, Dan Neafus a Michael Daut ze Spojených států, Kai Santavuori ze Skandinávie, Margus Aru z Estonska a Pavel Nikiforov z Irkutsku.

Cena diváků

Voyager: Never Ending Journey
režie: Yuri Gapon, produkce: UMA Vision
Návštěvníci festivalu odevzdali přesně 931 hlasovacích karet, díky kterým mohli dát každému z pořadů od 0 do 5 bodů. Nejvyšší ohodnocení 4,47 bodu získalo představení Voyager: Never Ending Journey. Pro zajímavost uvádíme další filmy s nejvyšším bodovým ohodnocením:

Polaris: The Space Submarine and the Mystery of the Polar Night

Birth of Planet Earth

Capcom GO! The Apollo Story

Space Tour

Krumka and the Magic Rocket

Představení Voyager: Never Ending Journey uvede Hvězdárna a planetárium Brno v prosinci 2019.

Cena ředitele Hvězdárny a planetária Brno

Birth of Planet Earth
režie: Thomas Lucas, produkce: Spitz Creativ Media, NCSA’s Advaced Visualization Lab., Thomas Lukas Productions, Telus Science Museum

Představení uvede Hvězdárna a planetárium Brno na podzim tohoto roku.

Nejlepší 3D film

Capcom. GO!
režie: Max Crow, produkce: NSC Creative
Film Capcom. GO! uvede Hvězdárna a planetárium Brno v červenci tohoto roku.

Nejlepší 2D film

EXO
režie: Sebastien Gauthier, produkce: Planetarium Rio Tnto Alcan, Espace pour la vie

Nejlepší 3D film a nejlepší film vybrala porota ve složení Kimura Kaoru, prezidentka International Planetarium Society, astronomka Science Museum v Japonsku, která se od roku 1987 věnuje historii vědy a propojování umění a vědy. Shawn Laatsch, který pracuje ve světě planetárií od roku 1984, otevřel první 3D planetárium na světě v Imiloa Astronomy Center na Havaji, pracoval na Mauna Kea Observatories a je autorem velmi úspěšného pořadu Two Small Pieces of Glass uvedeného v pěti stech planetárií. Maciej Mucha je nezávislý fulldome profesionál z Varšavy, zakladatel portálu www.plafinder.com. Do roku 2017 pracoval jako hlavní technik a zástupce ředitele planetária Heavens of Copernicus Planetarium. Byl výkonným producentem pořadu Hello Earth.

Odborný Fulldome Festival Brno, stejně jako na něj navazující část pro veřejnost DigiFest, jsou součástí přehlídky STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS. Generálním partnerem je společnost RSA Cosmos.

Partnery festivalu jsou společnosti Mirage3D, GOTO, mapcards.net, Metaspace, Nowatron Elektronik, Reef Distribution, RenderArea, Softmachine a Spitz.

Akce se konala pod osobní záštitou Markéty Vaňkové, primátorky statutárního města Brna, a Bohumila Šimka, hejtmana Jihomoravského kraje.

Akci finančně podpořilo statutární město Brno.

Akci dále podporuje International Planetarium Society, IMERSA a marketingová a destinační společnost SNIP&Co. Fulldome Festival Brno a DigiFest jsou součástí projektu Jihomoravský kraj fandí vědě.