Menu English

Future Gate Sci-fi film festival

V Brně začíná největší český festival sci-fi filmů Future Gate. Přinese premiérové tituly i maraton Červeného trpaslíka.

Festival sci-fi filmů Future Gate 2019 představí od 6. do 10. března 2019 ve Hvězdárně a planetáriu Brno a v Kině Art výběr oceňovaných novinek populárního žánru, připomene klasiky a dá prostor i dokumentům se zajímavými hosty. Tématem festivalu je životní prostředí.

FG19_FG_web_1000x455

„Šestý ročník festivalu Future Gate dá divákům možnost srovnání několika filmových vizí, podoby budoucnosti naší planety, od těch katastrofických až po ty pozitivnější. Našim letošním cílem je totiž motivovat k zamyšlení a upozornit na aktuální i budoucí problémy životního prostředí. Téma budoucnosti životního prostředí bude rezonovat napříč filmy i doprovodným programem,“ říká pořadatel festivalu Filip Schauer.

Filmový program

Festival sci-fi filmů se rozrostl do čtyřech měst, ve kterých představí celkem 14 snímků. Zahájí ho maďarská černá komedie z doby prvního letu kosmonauta Gagarina do vesmíru Lajko: Cigán ve vesmíru, která si získává fanoušky po celém světě svým osobitým humorem. Celovečerní filmový debut Prospektor režisérů Christophera Caldwella a Zeeka Earla vznikl díky obrovskému úspěchu jejich stejnojmenného krátkého filmu. V podmanivém prostředí nehostinné planety boj o bohatství i svůj život svedou Sophie Thatcher, Pedro Pascal (Narcos, Hra o trůny) a Jay Duplass.

Z legend letos festival uvádí mistrovské dílo režiséra Andrewa Niccola sci-fi thriller Gattaca. Herecké hvězdy Ethan Hawke, Jude Law a Uma Thurman žijí v nedaleké budoucnosti orwellovského světa s kastovním systémem, kdy život člověka určují jeho genetické předpoklady. Z Japonska pochází animovaný film Kovboj Bebop: Lovec odměn. Věhlas si získal především v podobě seriálu z konce 90. let, v roce 2001 spatřil světlo světa i v podobě celovečerního snímku.

Fanoušci Červeného trpaslíka si také přijdou na své. Bude jim patřit sobotní noc na Hvězdárně, kdy poběží maraton vůbec první série tohoto kultovního britského sitcomu. Tradičně je pro festivalové návštěvníky připravena i kolekce krátkých filmů ve spolupráci s iShorts. Sekce dokumentárních filmů nabídne čtyři dokumenty věnující se tématům umělá inteligence, perspektivě letů na Mars, sondám Voyager a mikroskopii. Po každém filmu proběhne beseda s odborníky na dané téma, která umožní divákům dozvědět se více o daném tématu.

Doprovodný program

Brněnská část festivalu bude zakončena symfonickým koncertem Pražského filmového orchestru. Na programu jsou nesmrtelné skladby z filmů Star Trek, Misie, Star Wars a mnohé další. Tradičně filmovou kolekci doplní besedy s hosty. Mezi nimi odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl, Václav Jirsík z Ústavu automatizace a měřicí techniky VUT nebo třeba panprofesor Jaroslav Petr, který uvede po filmu Gattaca přednášku o genetice.

Více o festivalu a jeho kompletní program včetně doprovodného interaktivního programu naleznete na www.futuregate.cz nebo na Facebooku.

Vstupenky již v prodeji on-line anebo na pokladnách kin.

Kontakt pro média: Adéla Brabcová, t: +420 608 745 485, m: adela@futuregate.cz

Media Kit ke stažení zde.

Hlavními partnery festivalu jsou: JRC, ESA BIC Prague, Wacom, Živé firmy, Zážitky.cz, MindMaze, FunArena, Figures.cz,

Finančně festival podpořili města: Praha, Brno, Ministerstvo kultury ČR