Menu English

Od slunovratu přes Vánoce na Nový rok

Ještě pár dní zbývá na letos poslední návštěvu Hvězdárny a planetária Brno. Navíc díky ní snadno uniknete ze stále narůstajícího vánočního shonu a zažijete hodně zábavy. Svá místa na cestě do vesmíru v kosmických lodích Hvězdárny a planetária Brno získejte včas

label5231141

26. až 31. prosince – od Štěpána po Silvestra pro změnu „Vesmírné vánoce“

Elektronické srdce digitária nebude zahálet ani o zimních prázdninách. Dopoledne můžete přijít na pohádku Se zvířátky o vesmíru 2D, ve které s krtkem a jeho kamarády odletíte ze Země a prohlédnete si celou Sluneční soustavu. Pořad je vhodný pro nejmenší kosmoplavce.

Odpoledne si můžete nasadit speciální 3D brýle a pátrat po Tajemství gravitace 3D – po stopách Alberta Einsteina. Proč kolem nás všechno padá směrem k zemi? A proč na nás v takovém případě nespadne Mezinárodní kosmická stanice? Dvanáctiletý učeň kouzelnické školy Felix se mnohem více zajímá o tajemství vesmíru než o magická kouzla. Proto se také jednou dostane do muzea Alberta Einsteina, kde se setká s ALBYX3. Tedy malým, chytrým, ale spíše nepředvídatelným robotem, který ví všechno o Albertu Einsteinovi i jeho odvážných teoriích. Pořad je vhodný pro děti starší 8 let.

Přemýšleli jste někdy o tom, z čeho jste stvořeni? Vydejte se to spolu s námi zjistit v podvečerním představení Hvězdný cirkus 3D. Poletíte do minulosti, až do doby před vznikem naší Země, předtím, než se rozzářily první hvězdy, až na úplný počátek našeho času. Prožijete velký třesk, první mikrosekundy, kdy měl vesmír podobu husté polévky subatomárních částic, i okamžiky v nichž se energie měnila v základní stavební kameny současného světa: elektrony, protony a neutrony. V představení Hvězdný cirkus se dozvíte, jak uvnitř hvězd vznikají jednotlivé chemické prvky. Zažijete explozi supernovy, jednoho z nejdramatičtějších jevů v přírodě.

1. ledna 2019 – na Nový rok „mezi hvězdami“

Na Kravák, jak Brňáci familiárně říkají Kraví hoře, lze vyrazit i na Nový rok! Odpoledne zde totiž promítají pořad Astronaut 2D za mimořádné, novoroční vstupné. Výzkum vesmíru je jedním z největších dobrodružství, do kterého se lidstvo kdy pustilo. Touha po poznání nás žene kupředu, jsme připraveni napnout plachty k cestě ke hvězdám. Je to ovšem cesta plná dřiny, krátkých záblesků vzrušení i mylných kroků. Je to výprava, která nalézá odpovědi na ty nejzajímavější otázky! Vydejte se na ni hned první den roku 2019.