Menu English

Jsme 3D!

O Noci vědců, v pátek 5. října večer, se na Kraví hoře otevře největší stereoskopické planetárium ve střední Evropě. Nová instalace Hvězdárny a planetária Brno nabídne vpravdě nevšední divácký prožitek. Víc, než kdykoliv předtím, budete obklopeni kosmickým prostorem. Víc, než kdykoliv předtím, budete mít vesmír doslova na dosah ruky.

Celý srpen a září máme ale ze stejného důvodu zavřeno. V sále digitária rozmísťujeme nové projektory, smýčíme po pěti rocích projekční plochu o průměru 17 metrů a instalujeme nové, ještě pohodlnější sedačky.

Jak bude vypadat nové digitárium?

V zásadě půjde hned o dva projekční systémy spojené do jednoho multifunkčního celku. Ten první, tak jak jsou diváci zvyklí, pokryje obrazem celou kopuli – nově však ve vyšším rozlišení téměř 25 milionů pixelů až 120krát za sekundu. Díky nejnovějším projektorům navíc s technologií laser-fosfor v sytějších a kontrastnějších barvách.

Ve druhém případě si návštěvníci nasadí speciální brýle vybavené filtry s tekutými krystaly. Ty v dokonalé synchronizaci s projektory střídavě zakryjí pravé nebo levé oko. V lidském mozku se ale oba vjemy spojí a vytvoří 3D efekt. Vesmírné objekty, modely kosmických lodí i snová místa budou najednou plastická. Podobně jako třeba v kině IMAX, avšak na projekční ploše v podobě sedmnáctimetrové kopule.

Podobně velké 3D planetárium nenajdete ani v České republice, ani v Polsku, Rakousku nebo Slovensku. Jediné srovnatelné je v německém Hamburku. Celkové náklady na tuto unikátní investici dosahují 50 milionů korun – kromě datových projektorů, počítačů a speciálního softwaru se diváci dočkají i nových sedadel, úprav ve vstupní hale Hvězdárny a planetária Brno nebo v přilehlém okolí parku Kraví hory.

Mění se repertoár?

Samozřejmě, že ano! S novým projekčním zařízením chystáme i nová představení. Cítíte se být dospěláky? Pak určitě přijďte na představení věnované té nejpodivuhodnější výpravě, na kterou se lidé připravují – cestu na Mars. Proč vlastně máme takové touhy? Co nás nutí hazardovat? Co všechno nám prolétne hlavou při tak bezprostředním nahlédnutí do cizího světa? Mars je naším důvěrným sousedem. Není snad školáka, který by nevěděl, že jde o jednu z planet. Dvacáté století vzalo Marsu kanály i Marťany, do říše mýtů odkázalo také představy o rostlinách na této planetě. I tak ale zůstává velkou výzvou – po Měsíci jediným, rozumně dostupným tělesem ve Sluneční soustavě, kam se lidé snad již brzy vydají.

Máte menší děti? Přijďte s nimi rozlousknout tajemství gravitace: Dvanáctiletý učeň kouzelnické školy se mnohem více zajímá o tajemství vesmíru než o magická kouzla. Fascinují ho zákony přírody. Proto se také jednou dostane do muzea Alberta Einsteina, kde se setká s ALBYX3. Tedy malým, chytrým, ale spíše nepředvídatelným robotem, který ví všechno o Albertu Einsteinovi i jeho odvážných teoriích. ALBYX3 vezme mladého kouzelníka na magickou cestu vesmírem a časem, během které nejen odkryjí tajemství gravitace, ale také se dozvědí něco o přátelství a představivosti.

Vesmír…

Každý den nabízí nové fantastické příběhy.

Buďte jejich součástí!

Startujeme v pátek 5. října 2018!