Menu English

Cesta za miliardou hvězd

Cesta za miliardou hvězd je dechberoucím vyprávěním o jednom z největších astronomických dobrodružství, do kterého se kdy lidstvo pustilo. Je o historii poznávání podoby našeho vesmíru a také o jednom z klíčových projektů Evropské kosmické agentury, na kterém se podílejí čeští vědci. Cílem projektu GAIA je narýsovat revoluční 3D mapu naší galaxie, v případě úspěchu největšího astronomického díla, které kdy lidstvo pořídilo.

Představení Cesta za miliardou hvězd vzniklo v produkční skupině Stargarten. Českou verzi po odborné stránce zaštítil Jiří Dušek, namluvili herci Městského divadla Brno – Jan Kolařík, Tomáš Sagher a další. Má délku přibližně 60 minut a je vhodné pro diváky starší 12 let. V sále digitária bude uváděno po celý duben, květen a červen ve středu, pátek a sobotu v 18 hodin.

Jedinečné představení digitária

Město Brno v minulých letech investovalo nemalé finanční prostředky do modernizace hvězdárny, a to ze dvou důvodů. Jednak mělo na Kraví hoře vzniknout centrum neformálního vzdělávání a popularizace přírodovědných i technických věd, což se daří. Zároveň zde půjde o propagaci velkých vědeckých projektů, které jsou realizované ve městě, kraji i v České republice. Nové představení je toho krásným příkladem, uvedl Roman Onderka, primátor města Brna.

Představení Cesta za miliardou hvězd vzniklo za podpory Evropské kosmické agentury, ve spolupráci několika desítek planetárií celého světa a pod záštitou Astronomického ústavu Akademie věd České republiky. Pracovníci Hvězdárny a planetária Brno konzultovali podobu celého příběhu, jeho lokalizaci do češtiny a realizaci prvního uvedení v České republice. Jedná se o největší projekt, do něhož se Hvězdárna a planetárium Brno zatím pustila. Slavnostní předpremiéry se ostatně zúčastní i pracovníci Evropské kosmické agentury, řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Jsme rádi, že můžeme podpořit tak zajímavé představení. Na projektu GAIA, kterému je věnována významná část Cesty za miliardou hvězd, se totiž podílejí i čeští odborníci. Astronomický ústav Akademie věd České republiky v Ondřejově provozuje záložní archiv dat, která v následujících letech observatoř pořídí. Čeští vědci tím dostávají k dispozici nejmodernější špičkové vybavení pro přípravu algoritmů analýzy dat a výzkumnou činnost. Budou tak říkajíc přímo u zdroje úžasných objevů, sdělil Vladimír Karas, ředitel Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.


Představení Cesta za miliardou hvězd

Cesta za miliardou hvězd je představením šitým na míru projekčnímu systému digitária Hvězdárny a planetária Brno. Vznikalo dva roky a spojilo se kvůli němu 27 evropských planetárií. Součástí jsou originální vizualizace nejen míst z dávné minulosti, ale také nejmodernějších technologií.

Příběh začíná ve starém Egyptě v dobách, kdy se nerozlišovalo mezi astronomií a astrologií. Ukážeme si první představy o Mléčné dráze, stejně jako původ názvů známých souhvězdí a jasných hvězd. Jaký význam měla pozorování hvězdného nebe Galileem Galileim, při kterých byl poprvé použit dalekohled? A kdy se podařilo určit vzdálenost první hvězdy, pomineme-li blízké Slunce?

Poté se diváci vydají na výlet kosmickým prostorem, navštíví místa vzdálená desítky světelných let, prolétnou se kolem hvězdy Sirius ze souhvězdí Velkého psa, Aldebaran z Býka anebo Rigel ze souhvězdí Oriona.

Nakonec se spolu s kosmickou observatoří GAIA vydají návštěvníci vstříc novým dobrodružstvím. Tuto evropskou sondu vynesla do kosmického prostoru ve druhé polovině prosince loňského roku ruská raketa Sojuz. Observatoř bude v následujících letech určovat polohy, vzdálenosti, pohyby a další vlastnosti až miliardy vesmírných těles.

Český podíl na projektu

Výsledkem projektu Evropské kosmické agentury, na kterém se podílejí i čeští badatelé z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky, bude revoluční 3D mapa naší Galaxie. Předpokládá se, že GAIA mj. nalezne řadu nových planetek, exoplanet, nov, supernov a dalších tajemných objektů. Takové objevy by zcela jistě zásadně ovlivnily naše představy o vzniku a vývoji naší Galaxie a pohled na celý zbytek vesmíru.