Menu English

Jasná kometa na večerní obloze?

  • UPDATE (20. března 2013): Za pěkného počasí se pokusíme kometu z naší pozorovací terasy hledat od 19.00 hodin. Naše pokusy – úspěšné i neúspěšné – skončí kolem 19.30 hodin.

Kometa PanSTARRS na brněnském nebi večer 19. března 2013. Foto Pavel Gabzdyl


 

V době objevu (červen 2011) měla kometa C/2011 L4 (PanSTARRS) jasnost asi milionkrát slabší než nejslabší hvězdy viditelné bez dalekohledu. Nacházela se v souhvězdí Váhy 1,2 miliardy kilometrů daleko, tedy mezi dráhou Jupiteru a Saturnu. Výpočty přitom ukázaly, že 10. března 2013 projde uvnitř dráhy Merkuru a bude poté pro pozorovatele z České republiky viditelná nízko nad západním obzorem.

Kometu C/2011 L4 (PanSTARRS) jako první spatřil v červnu 2011 dalekohled soustavy Pan-STARRS umístěný na havajském ostrově Maui. Tento systém kamer, dalekohledů a také nezbytné výpočetní techniky si klade za cíl odhalovat nová tělesa Sluneční soustavy, stejně jako monitorovat zvláštní objekty vzdáleného vesmíru.

Srdcem každé komety, C/2011 L4 (PanSTARRS) nevyjímaje, je jádro o průměru nanejvýš několika desítek kilometrů (zpravidla jen několik kilometrů), které ze Země nikdy nezahlédneme. I když je složeno z vodního ledu, oxidu uhličitého a organických látek, řadí se mezi nejtmavší objekty Sluneční soustavy (tmavší než čerstvý asfalt).

Jakmile se takové jádro přiblíží ke Slunci, začne se z jeho povrchu uvolňovat plyn i prach, který přechodně vytvoří velmi řídkou atmosféru o velikosti od stovek tisíc až do několika desítek milionů kilometrů. Tato dočasná obálka je nasvětlena Sluncem a na obloze tak vykreslí kometu. Prakticky veškerá hmota vlasatice však zůstává i nadále ukryta v nepatrném a nezahlédnutelném jádru.

Obdélníková mapka ukazuje výhled nad západní obzor, kde by mohla být ve druhé polovině března krátce po západu Slunce viditelná kometa C/2011 L4 (PanSTARRS).

Kometa se k Zemi nejvíc přiblížila 5. března 2013 – na 165 milionů kilometrů. O čtyři dny později prošla 50 milionů kilometrů od Slunce.

Pokud se sami vydáte na lov komety C/2011 L4 (PanSTARRS), pak do míst, která nabízí skvělý výhled nízko nad západní obzor. Nejlépe tedy na vysoký kopec. Začít pátrat je třeba krátce po západu Slunce, na ještě světlé obloze. Největší šance máte od cca 19.00 do 19.30 středoevropského času. Samozřejmě mnohem snadněji a ve větší kráse bude pozorovatelná dalekohledy s velkým zorným polem. Tedy třeba loveckým triedrem.

Přijít podívat se samozřejmě můžete i na Hvězdárnu a planetárium Brno. Už teď se na vás těšíme!“