Astronomická mapa České republiky

Najít místa v okruhu 50 km:
z. délka: ° ′ z. šířka: °
Najít místa v okruhu města:

Vyhledávání podle slov:
Zahrnout příhraniční oblasti
LEGENDA: Z zajímavost H hvězdárna

STRANY: PRVNÍ · PŘEDCHOZÍ | DALŠÍ · POSLEDNÍ
 
Horní 154, 381 01 Český Krumlov-Vnitřní Město

V Českém Krumlově na jižním průčelí hotelu Růže se nacházejí asi nejbohatší sluneční hodiny v České republice – bez nadsázky se jedná o skutečný "sluneční orloj". Kromě pravého místního slunečního času ukazují i datum (znamení zvěrokruhu), dobu trvání dne, čas uplynuvší od východu a zbývající do západu Slunce.

Hotel Růže je bývalá jezuitská kolej, kterou podle projektu P. Alexandera postavil v letech 1586 až 1588 Baltazar Maggi z Arogna. Hodiny zdobí řada latinských nápisů – "Jak dlouhý den a kam slunce obrací otěže, o tom poučuje žlutá čára, když se jí dotkne prostřední koule; kolik je hodin světla, ukazují červené; kolik uplynulo, označují modré čáry.", "V hodinu, kterou sotva čekáš, které se neobáváš, smrt jako zloděj požene kořist - zda jsi připraven? Jak je moudrý ten a žije dlouho, který žije okamžiku a každou hodinu se děsí nenadálých střel.", z nich mj. vyplývá, že vznikly před rokem 1600 (záznamy o renovaci z roku 1602, 1718 a 1898).

Kromě těchto se ale v Českém Krumlově nachází řada dalších zajímavých slunečních hodin (Budějovická brána, průčelí bývalého zámeckého pivovaru, štít budovy zámku).

geografická poloha 14° 19′ 2″ | 48° 48′ 37″ | mapa Google | mapa Seznam
komentovalo 0 návštěvníků
 
STRANY: PRVNÍ · PŘEDCHOZÍ | DALŠÍ · POSLEDNÍ

Připraveno v rámci Demonstrátorského semináře organizovaného v říjnu 2006 Sdružením hvězdáren a planetárií za podpory Ministerstva kultury České republiky.

© 2006 Jiří Dušek, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně

Publikování nebo další šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autora zakázáno.