Brno mikroskopické

Kdyby byla elektronová mikroskopie stát, její hlavní město by se jmenovalo Brno. Co všechno se ve světové velmoci, odkud pochází třetina světové produkce špičkových vědeckých přístrojů, odehrává, odhaluje v dalším díle pořadu Svedu vědu Tomáš Matonoha.

 

V Brně existují hned tři firmy, které vyvážejí tyto moderní přístroje do celého světa. Moderátor Tomáš Matonoha navštívil každou z nich a nestačil se divit… V Delong Instruments se podíval do nitra přírodních materiálů pomocí druhého nejmenšího prozařovacího elektronového mikroskopu na světě. V kohoutovickém Tescanu se zase šeredně zmýlil, když si tipl, že na monitoru pozoruje poskládané dřevo. Přitom šlo o tenký vzorek z baterky.

Jeho cesta za poznáváním světových výrobců elektronových mikroskopů pak skončila na Černovických terasách, kde se nachází významná pobočka světového lídra ve svém oboru – společnosti Thermo Fisher Scientific Brno. Už jste někdy viděli, co ukrývá atom? A víte, jak vypadá držitel světového rekordu v rozlišení nejmenších možných detailů?

Odhalte mikroskopický svět ve čtvrtém díle seriálu o vědeckých hvězdách, který vám přináší Hvězdárna a planetárium Brno.