Menu English

Pátek 19. dubna
Zvolit den

Zavřít
Otevírací doba: 7.30–21.30

11:30

Astronaut 2D

školní

Vydejte se na fantastickou cestu vesmírem! Výzkum vesmíru je jedním z největších dobrodružství, do kterého se lidstvo kdy pustilo. Touha po poznání nás žene kupředu, jsme připraveni napnout plachty k cestě ke hvězdám. Je to ovšem cesta plná dřiny, krátkých záblesků vzrušení i mylných kroků. Je to výprava, která nalézá odpovědi na ty nejzajímavější otázky!

digitárium - školní pořad pod hvězdnou oblohou
pro 3. třídu ZŠ a vyšší ročníky
délka představení 55 minut
2D (klasické) představení v sále digitária
klíčová témata: Sluneční soustava, hvězdy a planety, orientace na hvězdné obloze
cena: 80

17:00

Cestopisná přednáška

veřejný

Bohumil Vurm, Hieronymus Bosch a orient

Bohumil Vurm se dlouhodobě zabývá evropskou historií a dílem Hieronyma Bosche. Je autorem mnoha knih; z posledních je nejúspěšnější „KAREL IV. Rytíř – Poutník – Král – Císař“. Spoluautor výstav o historii naší země a vinařství. Nadace Hieronymus propaguje dílo Hieronyma Bosche, iniciovala restaurování nejslavnějšího triptychu „Zahrada pozemských rozkoší v Madridu. Podílel se na organizaci světové výstavy Bosche v Rotterdamu roku 2001.

digitárium - veřejnost
vhodné pro zájemce o krásy naší planety
délka pořadu: přibližně 120 minut
cena: 200

17:15

Relaxace pod hvězdami

veřejný

Pozor, pořad se neodehrává v novém digitáriu, nýbrž malém planetáriu. Ač je již stařečkem, umí vykouzlit nádhernou hvězdnou oblohu, kterou v přesvětleném Brně nikde nespatříte. Přijďte si odpočinout a chvíli, občas i v tichosti, posedět pod hvězdami ...

malé planetárium - veřejnost
přístupné od 15 let
délka představení: 30 minut
pořad probíhá v malém planetáriu
cena: 60

18:45

Cestopisná přednáška

veřejný

Jakub Szántó, Palestina

Jako televizní reportér začal v roce 1999 na TV Nova, v roce 2006 přešel do České televize.
V letech 2013–2018 působil jako první stálý zpravodaj na Blízkém východě. Na zpravodajském postu pobýval se svou ženou, novinářkou a úspěšnou televizní scenáristkou Lenkou Szántó, a dvěma syny. Jeho literární prvotina Za oponou války popisuje zkušenosti z válek, převratů a revolucí. Získala cenu Magnesia Litera za rok 2018. O dva roky později vydal další knihu Z Izrastiny s láskou o Izraeli, Palestinách a jejich obyvatelích.

digitárium - veřejnost
vhodné pro zájemce o krásy naší planety
délka pořadu: přibližně 120 minut
cena: 200
vyprodáno

20:30

Cestopisná přednáška

veřejný

Václav Cílek, Posvátné hory u nás

V posledních letech se rozvíjí mýtické poutnictví a archeo turistika na posvátné hory. Jak je charakterizovat? Které to jsou a co nám přinášejí?
Uznávaný geolog je i klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy. Vypracoval se v mimořádnou osobnost, jeho přednášky bývají vyprodané. Rozsah témat má obrovský, názory moudré a vyhraněné. Nachází odpovědi na ožehavé otázky. Přináší velké myšlenky i velké otazníky. Dokáže nás zorientovat? Odneseme si kousek moudra...?

digitárium - veřejnost
vhodné pro zájemce o krásy naší planety
délka pořadu: přibližně 120 minut
cena: 200
vyprodáno

21:00

Pozorování večerní oblohy 

veřejný

Už jste na vlastní oči spatřili krátery na Měsíci, Saturnův prstenec, Jupiterovy bouře a satelity, srpek Venuše, barevné dvojhvězdy, jiskřivé hvězdokupy, jemné mlhoviny anebo galaxie vzdálené miliony světelných roků? To všechno můžeme pohodlně ukázat pomocí moderních automaticky naváděných dalekohledů. V případě špatného počasí nabízíme náhradní program s ukázkou umělé hvězdné oblohy v malém planetáriu.

astronomická pozorovatelna
vhodné od 10 let
délka pořadu: 60 minut
pořad se odehrává v astronomické pozorovatelně
nezapomeňte se teple obléci
cena: 100