Menu English

Pátek 19. dubna
Zvolit den

Zavřít
Otevírací doba: 7.30–21.30

10:00

Do vesmíru a zase zpátky 2D

školní

Výpravy do vesmíru, největší dobrodružství, do kterého se kdy lidstvo pustilo, mají zásadní vliv na podobu našeho života. Nejen, že díky nim luštíme ta největší tajemství vesmíru, ale s následnými praktickými aplikacemi se setkáme na každém kroku.

digitárium - školní pořad pod hvězdnou oblohou
pro 6. třídu ZŠ a vyšší ročníky
délka představení 55 minut
2D (klasické) představení v sále digitária
klíčová témata: praktické aplikace kosmických technologií, dálkový průzkum Země, orientace na hvězdné obloze
cena: 80

11:30

Astronaut 2D

školní

Vydejte se na fantastickou cestu vesmírem! Výzkum vesmíru je jedním z největších dobrodružství, do kterého se lidstvo kdy pustilo. Touha po poznání nás žene kupředu, jsme připraveni napnout plachty k cestě ke hvězdám. Je to ovšem cesta plná dřiny, krátkých záblesků vzrušení i mylných kroků. Je to výprava, která nalézá odpovědi na ty nejzajímavější otázky!

digitárium - školní pořad pod hvězdnou oblohou
pro 3. třídu ZŠ a vyšší ročníky
délka představení 55 minut
2D (klasické) představení v sále digitária
klíčová témata: Sluneční soustava, hvězdy a planety, orientace na hvězdné obloze
cena: 80

17:00

Cestopisná přednáška

veřejný

Bohumil Vurm, Hieronymus Bosch a orient

Bohumil Vurm se dlouhodobě zabývá evropskou historií a dílem Hieronyma Bosche. Je autorem mnoha knih; z posledních je nejúspěšnější „KAREL IV. Rytíř – Poutník – Král – Císař“. Spoluautor výstav o historii naší země a vinařství. Nadace Hieronymus propaguje dílo Hieronyma Bosche, iniciovala restaurování nejslavnějšího triptychu „Zahrada pozemských rozkoší v Madridu. Podílel se na organizaci světové výstavy Bosche v Rotterdamu roku 2001.

digitárium - veřejnost
vhodné pro zájemce o krásy naší planety
délka pořadu: přibližně 120 minut
cena: 200

17:15

Relaxace pod hvězdami

veřejný

Pozor, pořad se neodehrává v novém digitáriu, nýbrž malém planetáriu. Ač je již stařečkem, umí vykouzlit nádhernou hvězdnou oblohu, kterou v přesvětleném Brně nikde nespatříte. Přijďte si odpočinout a chvíli, občas i v tichosti, posedět pod hvězdami ...

malé planetárium - veřejnost
přístupné od 15 let
délka představení: 30 minut
pořad probíhá v malém planetáriu
cena: 60

18:45

Cestopisná přednáška

veřejný

Jakub Szántó, Palestina

Jako televizní reportér začal v roce 1999 na TV Nova, v roce 2006 přešel do České televize.
V letech 2013–2018 působil jako první stálý zpravodaj na Blízkém východě. Na zpravodajském postu pobýval se svou ženou, novinářkou a úspěšnou televizní scenáristkou Lenkou Szántó, a dvěma syny. Jeho literární prvotina Za oponou války popisuje zkušenosti z válek, převratů a revolucí. Získala cenu Magnesia Litera za rok 2018. O dva roky později vydal další knihu Z Izrastiny s láskou o Izraeli, Palestinách a jejich obyvatelích.

digitárium - veřejnost
vhodné pro zájemce o krásy naší planety
délka pořadu: přibližně 120 minut
cena: 200
vyprodáno

20:30

Cestopisná přednáška

veřejný

Václav Cílek, Posvátné hory u nás

V posledních letech se rozvíjí mýtické poutnictví a archeo turistika na posvátné hory. Jak je charakterizovat? Které to jsou a co nám přinášejí?
Uznávaný geolog je i klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy. Vypracoval se v mimořádnou osobnost, jeho přednášky bývají vyprodané. Rozsah témat má obrovský, názory moudré a vyhraněné. Nachází odpovědi na ožehavé otázky. Přináší velké myšlenky i velké otazníky. Dokáže nás zorientovat? Odneseme si kousek moudra...?

digitárium - veřejnost
vhodné pro zájemce o krásy naší planety
délka pořadu: přibližně 120 minut
cena: 200
vyprodáno

21:00

Pozorování večerní oblohy 

veřejný

Už jste na vlastní oči spatřili krátery na Měsíci, Saturnův prstenec, Jupiterovy bouře a satelity, srpek Venuše, barevné dvojhvězdy, jiskřivé hvězdokupy, jemné mlhoviny anebo galaxie vzdálené miliony světelných roků? To všechno můžeme pohodlně ukázat pomocí moderních automaticky naváděných dalekohledů. V případě špatného počasí nabízíme náhradní program s ukázkou umělé hvězdné oblohy v malém planetáriu.

astronomická pozorovatelna
vhodné od 10 let
délka pořadu: 60 minut
pořad se odehrává v astronomické pozorovatelně
nezapomeňte se teple obléci
cena: 100