Menu English

Jsme 3!

Brno, Hamburk a Varšava – co mají tato tři města společného? Jsou to jediné evropské metropole, kde můžete navštívit skutečně veliké 3D planetárium. To nejnovější se přitom otevřelo právě na Kraví hoře, jen několik minut chůze od centra města.

 

Planetárium již neodmyslitelně patří ke Kraví hoře. V letošním roce si pro své návštěvníky připravila brněnská hvězdárna další technickou vychytávku, díky níž se stane jedním z nejlepších ve střední Evropě. Věřím, že nové 3D projekce zaujmou děti, dospělé, školy a další, kteří ocení tuto unikátní novinku. Petr Vokřál, primátor města Brna

Brno se pomalu a jistě stává hlavním městem vědy, výzkumu a inovací ve střední Evropě. Do pomyslné skládačky proto zcela zapadá i nová investice do 3D planetária, která zboří zcela hranice mezi fikcí a realitou. Jaroslav Kacer, náměstek primátora statutárního města Brna

Stereoskopické, též 3D planetárium přidává našim projekcím další rozměr. Jedná se o nenahraditelný zážitek, za kterým nyní nemusíte cestovat nijak daleko. Tedy, pokud se nespokojíte s brněnskou instalací… Podobně velikých zařízení je totiž na světě poskrovnu, v Evropě vlastně jen další dvě! Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Princip projekce 3D planetária je svým způsobem jednoduchý. Několik projektorů promítá 120 snímků za sekundu, polovina z nich je určena pro levé oko, polovina pro pravé. Diváci si pak nasadí speciální brýle, které aktivně komunikují s řídícím systémem planetária a ve vhodný okamžik – 60krát za sekundu, střídavě zakryjí levé nebo pravé oko. V lidském mozku pak vzniká výsledný dojem plastického obrazu.

Celý trik je ale výsledkem synchronizované práce celé řady naprosto synchronizovaných počítačů a na míru sesazených projektorů. Ty by se neobešlo bez dalších špičkových technologií – datové toky jsou natolik mohutné, že k propojení slouží výhradně optické kabely, aktivní brýle komunikují pomocí infračervených paprsků a velkoobjemová datová úložiště mají až 160 terabytů.

Součástí instalace nového projekčního systému byly i úpravy projekční plochy, tedy polokulovité konstrukce o průměru 17 metrů pokryté speciálními plechy s šedesáti miliony otvůrků pro ideální akustiku, polohovatelná sedadla s ergonomickým designem navrženým speciálně pro brněnské digitárium a také úpravy vizuálního systému ve vstupní hale.

Viditelnou změnou prošel i exteriér Hvězdárny a planetária Brno. Byly zvětšeny zatravněné plochy, které doplnily sedací prvky, dobíječky pro mobilní telefony a možnost připojit se na veřejnou wi-fi.

 

Naši misi charakterizují tři slova: fascinace, inspirace, motivace. Snažíme se ukázat, jak úžasný je svět kolem nás. A vlastně i v nás. Jak to všechno funguje, že je to neuvěřitelně složité, a přitom to zapadá do sebe. Každému, kdo má všech pět pohromadě, musí být také zřejmé, že jen a pouze díky práci vědců, jejich kritickému způsobu myšlení, kdy nejsou důležité pojmy či dojmy, ale důsledně a nezávisle ověřovatelná fakta, žijeme tak pohodlně. No a zvídavější návštěvníky doufám, přivádíme k zájmu o vědu. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

 

Projekt 3D planetária realizovalo mezinárodní konsorcium společností RSA Cosmos a Nowatron Elektronik. Sedačky vyrobila společnost Kinoexport dle návrhu Josefa Vojtka. Autorem architektonického návrhu je Martin Rudiš, audiovizuálního řešení Christophe Bertie a Petr Valehrach. Za Hvězdárnu a planetárium Brno sehráli zásadní roli Jiří Dušek, Tomáš Hladík, Pavel Gabzdyl, Ondrej Kamenský, Pavel Karas, Jan Píšala a Jiří Severin. Celkové náklady dosáhly výše 45 milionů korun a byly hrazeny z rozpočtu města Brna.

Aktuální program největšího 3D planetária ve střední Evropě najdete na www.hvezdarna.cz

Nová představení 3D planetária

Tajemství gravitace: Po stopách Alberta Einsteina

Přijďte rozlousknout tajemství gravitace. Vážně! Proč kolem nás všechno padá směrem k zemi? A proč na nás v takovém případě nespadne Mezinárodní kosmická stanice? Objevili jsme už všechny záhady našeho světa? Průvodcem při hledání odpovědí na tyto otázky bude Felix s ALBYX3.

Dvanáctiletý učeň kouzelnické školy Felix se mnohem více zajímá o tajemství vesmíru než o magická kouzla. Fascinují ho zákony přírody. Proto se také jednou dostane do muzea Alberta Einsteina, kde se setká s ALBYX3. Tedy malým, chytrým, ale spíše nepředvídatelným robotem, který ví všechno o Albertu Einsteinovi i jeho odvážných teoriích. ALBYX3 vezme mladého kouzelníka na magickou cestu vesmírem a časem, během které nejen odkryjí tajemství gravitace, ale také se dozvědí něco o přátelství a představivosti.

Gravitace je totiž ze všech sil ve vesmíru tou nejzáhadnější. Působí na vše, pořád a všude. Díky gravitaci padá jablko ze stromu na zem a existuje celá naše Sluneční soustava. Gravitace drží planety na jejich oběžných drahách okolo Slunce. Je to kosmická síla, která spojuje úplně vše.

To ale zdaleka není konec našeho vědění – znova a znova se před námi otevírají nové světy. Jak řekl jednou Albert Einstein: „Je velmi pravděpodobné, že za světem, který vnímáme našimi smysly, jsou ukryty světy, o jejichž existenci nemáme ani tušení.“ Pojďme je tedy společně objevit!

Představení Tajemství gravitace: Po stopách Alberta Einsteina pochází z dílny společnosti Softmachine, české znění namluvili herci Městského divadla Brno. Součástí projekce je prohlídka Sluneční soustavy ve 3D.

Za tajemstvím prostoru a času se můžete na Hvězdárnu a planetáriu Brno vydat vždy o víkendu. Promítá se v 3D (stereoskopické) i 2D (klasické) verzi v sále digitária. Vhodné od 8 let. English audio available.

Digitální šapitó navštíví Hvězdný cirkus

Přemýšleli jste někdy o tom, z čeho jste stvořeni? Vydejte se to spolu s námi zjistit! V atomech lidských těl je totiž uchována celá historie vesmíru. Všechny atomy, od železa v naší krvi, přes vápník v našich kostech, až po kyslík, který dýcháme, pochází ze vzdálených svítících bodů na nebi.

Poletíte do minulosti, až do doby před vznikem naší Země, předtím, než se rozzářily první hvězdy, až na úplný počátek našeho času. Prožijete velký třesk, první mikrosekundy, kdy měl vesmír podobu husté polévky subatomárních částic, i okamžiky v nichž se energie měnila v základní stavební kameny současného světa: elektrony, protony a neutrony.

Jak se jmenuje nejdůležitější prvek ve vesmíru? Proč se sbalil do planet, hvězd a galaxií? A jakou roli při tom sehrála gravitace – neviditelná síla působící ve všech směrech mezi všemi formami hmoty na jakékoli vzdálenosti?

V představení Hvězdný cirkus 3D se dozvíte, jak uvnitř hvězd vznikají jednotlivé chemické prvky. Zažijete explozi supernovy – jeden z nejdramatičtějších jevů v přírodě. A také se podíváte na zrození Sluneční soustavy i života na planetě Zemi. A až příště pozvednete své oči k noční obloze, už budete vědět, odkud se vzaly vaše atomy. My všichni totiž pocházíme z hvězd!

Představení Hvězdný cirkus 3D pochází z dílny společnosti NSC Creative, české znění namluvili herci Městského divadla Brno. Součástí projekce je prohlídka Sluneční soustavy ve 3D.

Představení jedinečného cirkusu se v brněnském digitálním šapitó opakují ve středu, pátek, sobotu a neděli v 18.00. Vhodné od 10 let. Promítá se v 3D (stereoskopické) i 2D (klasické) verzi v sále digitária. English audio available.