Menu English

Prožijte sen o létání

Kdo by nechtěl být v mládí kosmonautem či kosmonautkou? Koho by nefascinovala krása hvězdného nebe a myšlenky na neprobádaný vesmír. Skoro všichni rádi čteme anebo se díváme na vědecko-fantastické příběhy. Nejde ale jen o hříčky bláznivých spisovatelů? Anebo je na nich alespoň zrnko pravdy?

http://vstupenky.hvezdarna.cz/hvezdarna-a-planetarium-brno/myprofile/list/titledetail/5126-pristi-zastavka-vesmir

Vydejte se spolu s Hvězdárnou a planetáriem Brno za tajemstvím létání – spolu s Leonardem da Vinci, bratry Montgolfierovými, Wrightovými a dalšími vynálezci. Ochutnejte dobrodružství poznání a proměnu odvěkých snů v realitu, od úsvitu lidských věků až po současnost. Pořad Sen o létání totiž vypráví poetický příběh historie letectví.

Odpoutat se od země a létat, to je sen starý jako lidstvo samo. Jaké myšlenky, nápady a vynálezy vedly k jeho realizaci? Jak dlouhou cestu lidé ušli, či spíše uletěli, od časů Ikarových perutí? Pořad se věnuje všem významným milníkům, které lemují cestu člověka tam vysoko, do oblak. Od bájných příběhů dávných bohů, až po důsledně vědecké hledání správné cesty.

A aby toho nebylo málo, seznámíte se i s Mezinárodní kosmickou stanicí, která se pohybuje ve výšce přibližně čtyři sta kilometrů, přičemž naši planetu oběhne jednou za 90 minut. Stanice má délku více než 70 metrů a spolu se slunečními panely šířku přes 110 metrů, celkem váží 300 tun a několik jejích modulů, co do velikosti odpovídají dvojici bytů 3+1, může obývat až deset kosmonautů.

Jedná se o největší a nejdražší vědecký projekt všech dob. Dvě desítky států celého světa do něj investovaly více než 150 miliard amerických dolarů. Současně je také člověkem nejdéle obývanou vesmírnou základnou, která slouží k nejrůznějším experimentům – z biologie, fyziky, meteorologie či techniky.

Mezinárodní kosmická stanice je natolik velikým tělesem, že je na pozemské obloze pohodlně viditelná i bez dalekohledu. Když přelétá nízko nad obzorem, je od nás hodně daleko a její jasnost je srovnatelná s hvězdami Velkého vozu. Jakmile ale vystoupá vysoko nad obzor, přiblíží se na vzdálenost několika set kilometrů, nápadně se zjasní a je po Slunci, Měsíci a Venuši tím nejjasnějším tělesem, které můžeme na obloze spatřit!

Můžete ji najít na vlastní oči? I to se dozvíte během představení Hvězdárny a planetária Brno – Sen o létání. Dokonce si s sebou odneste kapesní návod na lov umělých družic.

Úžasné, dech beroucí animace, krásná hudba a milý komentář Dany Morávkové vytvořilo jedinečnou uměleckou mozaiku s krásným poselstvím: Mějte velké sny a nikdy se jich nevzdávejte. Sněte o létání – v červnu na Hvězdárně a planetáriu Brno. Termíny odletů najdete na www.hvezdarna.cz