Menu English

Festivaly Serial Killer a AFO na brněnské hvězdárně

Festivaly Serial Killer a AFO na brněnské hvězdárně

V sobotu 5. května v podvečer můžete na Hvězdárně a planetáriu Brno ochutnat hned dva filmové festivaly – Serial Killer předvede dva díly o nejkontroverznějším umělci 20. století, AFO – Academia Film Olomouc vítěze české a mezinárodní přehlídky. Vstup je zdarma!

Serial Killer: Genius – Picasso

Tentokrát na National Geographic poodhalíme bouřlivý život nejkontroverznějšího umělce 20. století, Pabla Picassa (Antonio Banderas). Picasso, zázračné dítě umění, se nespokojil s kopírováním věhlasných mistrů a vytvořil vlastní styl, čímž navždy změnil výtvarné smýšlení. Seriál Génius: Picasso představí divákům mistrovy múzy, tvůrčí kouzlo i komplikovanou povahu člověka stojícího za nejznámějšími mistrovskými díly 20. století.

V rámci přehlídky Serial Killer budou promítnuty první 2 díly. Začátek projekce v 17.00.

Best of AFO 2018

Projekce vítěze české a mezinárodní přehlídky Academia Film Olomouc, která skončila teprve před několika dny. Začátek projekce v 20.00.

Ozonová Díra: Jak jsme zabránili apokalypse
V krizových dobách je důležité mít silné vůdce. Snímek Ozonová díra: Jak jsme zabránili apokalypse představuje boj skupiny vědců z různých zemí za záchranu vrstvy, která chrání naši planetu před UV zářením. Když se ve druhé polovině 20. století začaly ve velkém množství používat freony do mrazáků, deodorantů a dalších nových vynálezů, nikdo netušil, jaké následky to může mít pro naši planetu. Příběh o tom, jak se vědcům za podpory politických autorit Ronalda Reagana a Margaret Thatcher podařilo dospět až k Montrealskému protokolu a zabránit zničení ozonové vrstvy, je také obrazem doby, která od ignorance dospěla k celospolečenskému uvědomění – planetu Zemi musíme chránit společně.

llllllIIIIl
Název dokumentárního poetického sci-fi znamená v překladu z jazyka počítačů „2017“. Ve snímku uvidíte grafy a diagramy, jež naznačí mnohé z vývoje lidské společnosti. Vedle sebe stojí umělá inteligence a inteligence lidstva. Data ukazují, jak sociální síť Facebook postupuje při zkoumání svých uživatelů i jakým způsobem shrnují lovci motýlů informace o svých okřídlených obětech. Na pozadí přesných údajů a pozorování spolu s dokumentárními apokalyptickými vizemi se hranice mezi životem a komoditou pomalu stírají. Stávají se technologie novodobým autokratem? Film je součástí konceptu označeného autorem jako „hravý dokument“. Je považován za jeho betaverzi, která má dokázat, že je tento koncept funkční.

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů pořádá Univerzita Palackého v Olomouci již od roku 1966. V průběhu let se komorní uzavřená akce proměnila v jeden z největších vzdělávacích eventů v Evropě. Jde o jediný festival v České republice, na kterém se společně sešli teoretický fyzik Lawrence M. Krauss a evoluční biolog Richard Dawkins. Jádrem programového menu festivalu jsou progresivní faktografické filmy a dokumenty, diskuze a přednášky o tématech, která hýbou společností. Od výzkumu vzdálených planet, pozemských oceánů a globálního oteplování přes vývoj robotiky a umělé inteligence až po postavení žen ve vědě a společnosti.