Menu English

Galaktický dýňodlab

Ani na podzim nemusí být doma nuda – vyraz na hvězdárnu, tam to bude príma!

Skutečně, v sobotu 7. října totiž slavíme galaktický dýňodlab! Pokud zvládnete všechny zapeklité úkoly, tak dostanete dýni k vydlabání. A nejen to, užijete si hódně upatlané srandy.

Vstup pro jedno dítě je 50 Kč, jako bonus můžete fotku své vydlabané dýně poslat na zpravodaj@hvezdarna.cz (do 10. října). Portrét zveřejníme na Facebooku Hvězdárny a planetária Brno a ta, která získá během týdne nejvíce lajků, se stane MISS DÝNĚ. První tři nejkrásnější odměníme volnými vstupenkami na hvězdárnu. A dalšími suvenýrky.

Odkud se vlastně dýně vzaly? Ty naše vyrostly kousek za Brnem. Jinak ale dýně do Evropy nedovezl nikdo jiný než Krištof Kolumbus. Pěstovat se totiž začaly již před několika tisíci roky, pravděpodobně v Mexiku, dost možná spolu s kukuřicí a fazolemi. Jejich předchůdci se přitom na Zemi objevily zřejmě jen pár milionů roků po zániku dinosaurů, zhruba před 60 miliony ruky. Zatímco tito obři vyhynuli, dýně dostaly šanci.

Takže připomínáme: Vše bude probíhat v sobotu 7. října od 14 do 18 hodin, nebo dokud nám nedojdou dýně. Raději jsme jich ale objednali rovnou dvě stě kusů.