Menu English

Částečné zatmění Měsíce

Ve večerních hodinách 7. srpna 2017 proběhne nevšední nebeské divadlo – částečné zatmění Měsíce. Pozorovatelé v České republice si jej však užijí pouze v jeho druhé polovině, Měsíc u nás totiž v průběhu zatmění teprve vychází.

Nad jihovýchodní obzor se Měsíc vyhoupne krátce před půl devátou večer, přičemž při jeho pravém dolním okraji bude patrné zřetelné potemnění. Ve stejném okamžiku nastane i tzv. střed zatmění a zemský stín začne z měsíčního povrchu pozvolna ustupovat. Ve 21 hodin a 18 minut pak částečné zatmění skončí.

Chcete-li je spatřit na vlastní oči, najděte si místo s dobrým výhledem na jihovýchodní obzor. Na brněnské hvězdárně jsou v tomto směru výhledy značně omezené zelenou hradbou stromů, a tak zůstanou naše dalekohledy protentokrát osiřelé. Tak snad příště. Kdy? Již následující rok, v noci z 27. na 28. července, kdy nás čeká úplné zatmění Měsíce!

Každopádně jiné zatmění je doslova za dveřmi. Již 21. srpna totiž proběhne úplné zatmění Slunce. Z České republiky je sice nespatříme, ale na své si přijdou zejména pozorovatelé napříč Spojenými státy americkými. Pokud se v tento den ocitnete v Americe, určitě si zatmění nenechte ujít. Věřte, že to bude stát za to!