Menu English

Tajemství neviditelných světů

Nejkrásnější věc, kterou můžeme objevit, je záhada. Albert Einstein

Hvězdárna a planetárium Brno uvádí výpravné představení Tajemství neviditelných světů, které nás zavede do světa kolem nás, o němž zpravidla nemáme žádné tušení… Premiéra v pátek 1. dubna 2016, reprízy po celý duben a květen.


Víme, jak vypadá svět kolem nás? Na první pohled ano. Nebo si to alespoň myslíme. Vesmír je ale mnohem podivuhodnější… My všichni jsme totiž obklopeni jevy, které nám lehce unikají. Třeba proto, že probíhají příliš pomalu, abychom si jich všimli. Nebo příliš rychle, abychom je postřehli. Obyčejný den v našem životě by také vypadal zcela jinak, kdybychom vnímali celé elektromagnetické spektrum.

Představme si proto, že alespoň na jeden den uvidíme vše, co je příliš pomalé, malé, nebo prostě neviditelné. Představení Tajemství neviditelných světů nás s pomocí nejmodernějších technologií zavede do na první pohled skrytého, ale fascinujícího světa kolem nás.

Unikátní animace a vizualizace, které využívají záběry z elektronových mikroskopů, vysokorychlostních kamer i časosběrných záběrů, vám v jedinečných detailech představí titěrné živé organismy, nanotechnologie budoucnosti i svět za zdmi obyčejného domu. Víte, že se taková vážka může vznášet, létat pozadu i vzhůru nohama? Že každý čtvereční centimetr naší kůže pokrývá několik desítek milionů baktérií? Že každou sekundu udeří někde na planetě Zemi sto blesků? Že existují živočichové v podobě slizu, kteří likvidují rozkládající se baktérie? Že včely i komáři vnímají infračervené záření?

Může nás příroda překvapit? Lze se z ní poučit a získat pro náš každodenní život nové technologie, léky či přístroje? Jak vlastně luštíme tajemství neviditelných světů?

Pořad Tajemství neviditelných světů podpořila společnost FEI, brněnský výrobce elektronových mikroskopů. Produkovala jej National Geographic. České znění namluvil Ondřej Vetchý. Speciální laserovou projekci doprovázející některé projekce připravil Ondrej Kamenský. Součástí představení je prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd, nejnápadnějších souhvězdí a některých objektů vzdáleného vesmíru.